Silicium

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen zijn over het algemeen gemaakt van de halfgeleider silicium. De buitenste laag van een siliciumatoom heeft vier elektronen. Een eigenschap van silicium is dat het in totaal acht elektronen in zijn buitenste laag wil hebben. Door deze eigenschap bevinden zich vier andere siliciumatomen in de omgeving van het siliciumatoom.

Gebruik van n-type silicium en p-type silicium in zonnepanelen
Om een elektrische stroom te creëren tussen de twee lagen worden er twee verschillende soorten silicium ontwikkelt. Bij zonnepanelen wordt er gebruikt gemaakt van twee types silicium. Het n-type en het p-type. Het n-type wordt gemaakt door het te vervuilen met een fosforatoom. Het fosforatoom heeft als eigenschap dat het vijf elektronen heeft. Het silicium in de zonnepanelen dat vervuild is met fosfor zal hierdoor op deze plaatsen een elektron over hebben. Het p-type silicium is vervuild met het booratoom. Deze heeft als eigenschap dat het drie elektronen om zich heen heeft. Het silicium in de zonnepanelen zal, waar het verontreinigd is dus een elektron te kort komen. Deze omstandigheden zijn nodig om een elektrische stroom te realiseren tussen de twee lagen in het zonnepaneel.

Elektrische stroom in zonnepanelen
Wanneer het n-type en p-type silicium tegenover elkaar worden gelegd zullen onder de juiste omstandigheden zal het ‘tekort’ van elektronen in het p-type silicium worden opgevuld door het ‘overschot’ van elektronen in n-type silicium. En zoals u waarschijnlijk al kan raden zijn de juiste omstandigheden om een elektrische stroom te realiseren in zonnepanelen voldoende zonlicht.

Hoe worden zonnepanelen gemaakt