Misverstanden

Misverstanden

Nederlanders zijn niet altijd even positief over zonnepanelen. Dit heeft vooral te maken met de vele onduidelijkheden en misverstanden die er bestaan over installaties met zonnepanelen. Door veel van deze misverstanden loopt Nederland in verhouding met verschillende buurlanden achter met het aantal installaties die gebruik maken van zonne-energie. Wij willen graag enkele onduidelijkheden wegnemen.

  • Dat installaties met zonnepanelen alleen interessant zijn in zonnige landen is niet waar.
    Natuurlijk zal het rendement bij installaties hoger zijn als er meer zonuren per jaar zijn. Maar er moet ook naar andere aspecten gekeken worden. Bijvoorbeeld de hoogte van de energieprijzen, de kosten van de installaties. Wij hebben bijvoorbeeld dure stroom als je het vergelijkt met andere landen. Hierdoor zul je uiteindelijk je investering weer sneller terugverdienen en vlakt dit dus het verschil in zonuren af. Ook komt er nog bij kijken dat zonnepanelen te warm kunnen worden. Als installaties te warm worden zal het rendement afnemen. Hier heb je in Nederland natuurlijk minder last van dan in een heel warm land.
  • Dat zonnepanelen niet in de schaduw kunnen is deels waar. Het klopt dat zonnepanelen niet geplaatst moeten worden op een dak dat regelmatig in de schaduw ligt. Het ligt er echter wel aan wanneer dit dak in de schaduw ligt. Hierbij moet je rekening houden welk tijdstip van de dag, waar de schaduw komt en op welk moment in het jaar. Dit zijn factoren die u dus samen met ons kunt bespreken en op die manier komen wij tot de meest geschikte installatieplaats.
  • Dat Nederland te bewolkt is voor zonnepanelen is onjuist. Zonnepanelen blijven ondanks bewolking elektriciteit produceren. Weliswaar is dit minder als op een zonnige dag, maar de rendementen van de installaties zijn zeker nog de moeite waard.
  • Installaties met zonnepanelen hoeven niet alleen op zuiden gericht zijn. Zonnepanelen kunnen namelijk op veel meer windrichtingen gericht zijn. Het westen, zuid-westen, oosten, zuid-oosten en het zuiden zijn allemaal mogelijkheden. Richting het noorden, noord-westen en noord-oosten worden afgeraden. Het zuiden heeft wel het meeste rendement, maar de vermindering van het rendement van de installaties op de andere opties is zo minimaal dat het nog steeds een interessante investering blijft.
  • Dat zonnepanelen worden steeds beter, goedkoper en efficiënter worden is deels waar. Er zit een kern van waarheid in. Tegenwoordig zijn installaties met zonnepanelen rendabel geworden. U beperkt zichzelf als u altijd wacht op betere versie aangezien technologische ontwikkelingen altijd zullen voortgaan. Installatiebedrijf E&H zorgt ervoor dat zij de techniek op de voet blijft volgen waardoor zij u de beste zonnepanelen, omvormers, etc. kan blijven aanbieden.
  • Het misverstand dat het warmer wordt in huis door zonnepanelen te installeren is onjuist. Het zal eerder afkoelen in huis, aangezien de zonnepanelen een deel van de warmte opvangen. De omvormer zal door de zon warm worden. Alleen is deze warmte zo minimaal dat hiermee geen huis verwarmt kan worden.